16-17-jarige Belgen

Voor het eerst kan je als jonge Belg je stem uitbrengen bij de verkiezingen. Je kan evenwel enkel stemmen voor het Europees Parlement. Hoewel dit beleidsniveau veraf lijkt, neemt het Europees Parlement heel wat belangrijke beslissingen over beleidsdomeinen die op ons land, regionaal of lokaal een invloed hebben. Denk maar aan klimaat, milieu, migratie, energie, transport, …. Jouw stem kan het verschil maken!
Als 16-17-jarige Belg kom je automatisch op de kiezerslijst (in tegenstelling tot wat eerder bij wet werd beslist). Je ontvangt een oproepingsbrief die er iets anders zal uitzien dan deze voor de meerderjarige Belgische kiezers (blauw exemplaar = Europees Parlement). Stemmen is verplicht (beslissing Grondwettelijk Hof 21/03/2024). Bovendien kan je volmacht geven via het volmachtformulier voor minderjarige kiezers in Vlaanderen.

   16-17-jarige EU-onderdanen

Ook als jonge EU-onderdaan die in België woont kan je je stem uitbrengen op kandidaten van Belgische lijsten voor de verkiezing van het Europees Parlement. Je kan dan wel niet stemmen op kandidaten in je land van herkomst. Om te kunnen stemmen moet je je vooraf registreren. Dat kan digitaal (www.inschrijving.verkiezingen.fgov.be) of door het aanvraagformulier volledig en correct in te vullen en te bezorgen (persoonlijk, per post met kopie verblijfskaart) aan Team burgerzaken (Marktplein 1, 9220 Hamme). Een aanvraag tot registratie kan vanaf 14 jaar en uiterlijk tot 31/03/2024. Na controle van de kiesvoorwaarden word je op de hoogte gebracht ivm de registratie op de kiezerslijst.
Stemmen kan vanaf 16 jaar (op de dag van de verkiezingen). Stemmen is verplicht na registratie. Ook jij krijgt een oproepingsbrief en kan volmacht geven via het volmachtformulier voor minderjarige kiezers in Vlaanderen. Meer info vind je op de website European Elections 09/06/2024 in de 24 officiële talen van de EU. 

Deel deze pagina