Cafés en restaurants

Cafés en restaurants dienen het sectorprotocol nauwkeurig op te volgen. De hoofdlijnen van dit protocol zijn o.a.:

 • Respecteer zowel binnen als buiten de tafelafstanden van 1,5 meter, tenzij de tafels worden gescheiden met een plexiglazen wand met een minimale hoogte van 1,8 meter.
 • Werk waar mogelijk met vloermarkering (pijlen/stickers/…).
 • Zorg voor maximale hygiëne in de zaak voor je klanten en je personeel. Stel handgel ter beschikking aan de in- en uitgang en waar nodig in je zaak.
 • Het dragen van een mondmasker voor zaalpersoneel is verplicht. Ook het keukenpersoneel dient een mondmasker te dragen indien de afstand van 1,5 meter niet kan gegarandeerd worden.
 • Elke klant van een horecazaak is vanaf de leeftijd van 12 jaar verplicht om de mond en de neus te bedekken met een mondmasker of elk alternatief in stof, behalve wanneer deze aan een eigen tafel zit. Wanneer het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is omwille van medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.
 • Herinner je klanten (max. 10 personen per tafel, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend) eraan dat ze alleen zittend mogen consumeren. Elke klant moet aan zijn eigen tafel blijven zitten.
 • Bediening aan de bar is niet toegestaan, uitgezonderd voor eenmanszaken mists naleving van de afstand van 1,5 meter.
 • Terrassen en openbare ruimten worden georganiseerd overeenkomstig de voorschriften bepaald door de gemeentelijke overheid.
 • Respecteer het opgelegde sluitingsuur. Elke horecazaak sluit de deuren om 1 u. 's nachts en minstens gedurende een ononderbroken periode van 5 opeenvolgende uren.
 • Stimuleer zoveel mogelijk het betalen met bankkaart of contactloos betalen om cash geld te vermijden.
 • De contactgegevens van één klant per tafel, die zich kunnen beperken tot een telefoonnummer of een e-mailadres, moeten worden geregistreerd bij aankomst en bewaard gedurende 14 dagen teneinde enig later contactonderzoek te faciliteren. Die contactgegevens mogen enkel worden gebruikt voor de doeleinden van de strijd tegen COVID-19, moeten worden vernietigd na 14 dagen en de klanten moeten uitdrukkelijk hun akkoord geven. Voor de klanten die dit weigeren wordt de toegang tot de inrichting bij aankomst geweigerd.

Alle richlijnen voor zowel bezoekers als horeca-uitbaters kan je nalezen in de Generieke Gids 'Heropstart van de horeca'. Voor meer specifieke informatie over het heropenen van je horeca-zaak verwijzen we graag door naar de sectororganisatie Horeca Vlaanderen.

Horeca Vlaanderen stelde verder ook sectorfiches op. Die kan je downloaden voor drinkgelegenheden en eetgelegenheden.

Steunmaatregelen voor handelaars en ondernemers

De maatregelen in functie van het coronavirus hebben onvermijdelijk gevolgen voor onze lokale ondernemers. Raadpleeg het overzicht van de economische steunmaatregelen die de verschillende overheden en hun instanties hebben genomen.

Andere vragen?

Raadpleeg de veelgestelde vragen van de overheid voor de laatste update.

Deel deze pagina