De jaarlijkse vastenperiode, de Ramadan, loopt dit jaar van vrijdag 24 april tot zondag 24 mei. Gedurende de Ramadan vasten de moslims van de ochtendschemering tot zonsondergang. ’s Avonds wordt het vasten verbroken met een iftar (maaltijd tijdens Ramadan). Voor de moslims is de Ramadan een tijd van bezinning, samenhorigheid en solidariteit.

Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vindt de Ramadan dit jaar in moeilijke omstandigheden plaats. Samen met de Hamse Turkse vereniging roepen het lokaal bestuur en de veiligheidscel van Hamme de Hamse moslims op om tijdens de Ramadan onderstaande richtlijnen strikt te respecteren.

  • Verricht de gebeden thuis. De moskee in Hamme blijft gedurende de Ramadan dicht voor het publiek. In alle gebedshuizen blijven ook de gezamenlijke gebedsmomenten verboden.

  • Het verbreken van het vasten, de iftar, mag enkel plaatsvinden met de gezinsleden die in hetzelfde huis wonen. Dat mag ook enkel in de eigen woning. Het uitnodigen van andere familieleden of vrienden is dus ook verboden.

  • Trek na het verbreken van het vasten de straat niet op. Ga ook niet op bezoek bij familie, vrienden of buren. Tracht op een andere manier (telefoon, sociale media, streaming, …) met elkaar contact te houden.

  • Collectieve iftars of andere activiteiten in de moskee zijn niet mogelijk. Er worden ook geen alternatieven voorzien.

  • De gespecialiseerde winkels (kruideniers, slagers, bakkers, supermarkten, …) zijn open, maar moeten de geldende regels strikt volgen. Elke klant dient voldoende afstand te houden. Indien nodig maakt de handelaar dit duidelijk door het aanbrengen van markeringen op de grond. Er mogen bovendien ook slechts een beperkt aantal klanten tegelijkertijd binnen in de winkel.

  • Plan je aankopen vooraf en vermijd drukke momenten. Wacht dus niet met aankopen te doen tot het einde van de dag. Zo voorkom je wachtrijen en kan je de nodige afstand (social distancing = min. 1,5 meter) bewaren ten opzichte van andere klanten. Ga ook steeds alleen naar de winkel.

  • Moslimgelovigen die in de frontlinie werken of die geconfronteerd worden met moeilijke werkomstandigheden (bv. zorg- en verpleegkundigen, medewerkers in ziekenhuizen en uitvaartverzorgers), kunnen uitzonderlijk dit jaar het vasten onderbreken of de start van het vasten uitstellen.

Sinds het afkondigen van de federale maatregelen voert de lokale politie continu controles uit op het grondgebied van Hamme. Wie zich niet aan de regels houdt, zal beboet worden. Voor meer informatie kan je steeds terecht bij de Hamse Turkse vereniging of je plaatselijke moskeeverantwoordelijke.

Deel deze pagina