1. Een verkeersluw en groen Marktplein

Het nieuwe marktplein komt op de plaats waar de Jagerstraat vandaag aansluit op het Marktplein. Groen krijgt er een centrale rol. Voor de school komt een nieuwe parkruimte. De wekelijkse markt krijgt zijn plek aan de randen van dit park en op het nieuwe Marktplein.

3D-beeld van het nieuwe Marktplein in Hamme

2. Een nieuw, hedendaags gebouw voor de Academies

De Academies krijgen een volledige nieuwbouw op dezelfde plaats als het huidige gebouw. Ze transformeren naar een open en toegankelijk nieuw gebouw. Een dynamische gevel zorgt voor herkenbaarheid. Daardoor kunnen we creativiteit tot bij elke Hammenaar brengen.

3D-beeld van de nieuwe Academies in Hamme

3. De bibliotheek verhuist naar het voormalige klooster en de Winterkapel

Het voormalige klooster en de gerenoveerde Winterkapel vormen de nieuwe locatie van de bibliotheek. Zo blijft het historische patrimonium behouden, maar krijgt het een hedendaagse invulling. De bibliotheek krijgt een leescafé met terras.

3D-beeld van de nieuwe Bibliotheek in Hamme

4. Een toeganlijke binnentuin voor elke Hammenaar

De gebouwen van de bibliotheek en de Academies omarmen een groen publiek binnengebied, dat wordt ingericht als kapeltuin. Centraal in de kapeltuin komt ruimte voor creativiteit. Doorheen de kapeltuin loopt een route voor zachte weggebruikers.

5. Wonen, winkelen en horeca in een groene omgeving

In totaal komen er 67 appartementen van verschillende grootte, met ruimte terrassen en daktuinen. Daarnaast komt er 3.000 m2 commerciële ruimte en +/- 850 m2 kantoorruimte. Zowel op het handelslint als aan de Academies en bib komt er horecagelegenheid.

3D-beeld van de nieuwe appartementen in Hamme

6. Een parking onder het nieuwe Marktplein

De parking komt ter hoogte van de private ontwikkeling met een inrit in de Meulenbroekstraat. In totaal komen er nog 129 publieke en 67 private parkeerplaatsen. Daarnaast komen bovengronds in totaal 45 kortparkeerplaatsen.