1
apr
2019

In de PMD-zak mochten tot vandaag enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag je vanaf april allemaal in dezelfde blauwe zak sorteren. Alles samen goed voor gemiddeld ongeveer 8 kg minder restafval per inwoner per jaar. Een goede zaak voor het milieu, én jouw portemonnee.

Oude zakken blijven geldig

Wie nog maar net een rol PMD-zakken heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken. De oude blauwe zakken blijven onbeperkt geldig. Vanaf april mag je ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen. De nieuwe zakken zullen verkocht worden in dezelfde verkooppunten waar je nu ook jouw blauwe PMD-zakken koopt. Ook aan de inzameling verandert er niets. Je mag de blauwe zak dus op dezelfde dag buitenzetten als vroeger.

Opgelet: wel in Hamme, niet in alle gemeenten

De nieuwe blauwe zak wordt geleidelijk aan ingevoerd over heel het land. Op die manier krijgt iedereen de tijd om zich goed voor te bereiden. Bij de invoering zijn immers heel veel verschillende partijen betrokken: gemeenten, intercommunales, ophaalbedrijven, sorteercentra, recyclagebedrijven, enz.. Het is dus niet omdat in Hamme de nieuwe sorteerregels gelden, dat dat ook in een buurgemeente of op jouw werk het geval zal zijn.

Info
www.denieuweblauwezak.be | www.betersorteren.be/nl

Deel deze pagina