Een dier slachten

Wil je een varken, schaap of geit slachten voor eigen gebruik? Dan moet je dit op voorhand aangeven bij het lokaal bestuur.

De aangifte van een thuisslachting gebeurt door de eigenaar van het dier, in de gemeente waar hij woont, en dit aan het onthaal van AC Nieuwstraat. De aangifte gebeurt minstens twee werkdagen vóór de slachting. Het aangiftebewijs is vervolgens acht dagen geldig.

Wat moet je meebrengen?

  • Je identiteitskaart.
  • Je registratiebewijs als houder van dieren (of je laat je ter plaatse registreren).
  • Het beslagnummer van het dier (8 cijfers – aan te vragen via DGZ Vlaanderen of 078 05 05 23).

Bedrag

  • Thuisslachting: € 3,00
  • Eenmalige registratie voor slachting in een slachthuis: gratis

Belangrijke voorwaarden

  • Enkel voor varkens, schapen en geiten.
  • Het vlees is alleen voor de eigenaar en zijn gezin.
  • Vooraf registreren bij de gemeente of bij het FAVV is verplicht.
  • Onbedwelmd slachten is verboden. Bij thuisslachting is bedwelming verplicht.
  • Geen keuring nodig.

Registratieplicht voor dierhouders

Je moet je registreren in Sanitel als je:

  • Runderen, varkens, schapen, geiten of hertachtigen houdt (vanaf 1 dier).
  • Meer dan 200 stuks pluimvee of 3 loopvogels houdt (ook voor hobby, onderzoek of onderwijs).

Uitzondering bij het offerfeest

Tijdens het offerfeest geldt een verlengde geldigheid van het aangiftebewijs voor aangiften die gebeuren:

  • Op de zaterdag meer dan twee weken vóór het offerfeest.
  • Op de achtste dag vóór het offerfeest.
  • In de periode tussen deze twee dagen.

Slachting in een slachthuis

  • De aangifte gebeurt bij aankomst in het slachthuis.
  • Je krijgt een aangiftebewijs dat je moet bewaren tot het einde van het volgende jaar.
  • Je moet je vooraf éénmalig registreren bij de gemeente of bij het FAVV.
Naar top