Durmeboorden wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Durmeboorden wandelroute

Length
9,2 km
Time
1u 50m
Terrain
41% Verhard

Durmen 180, 9240 Durmen

Toon het startpunt op de kaart

Durmeboorden routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Start in het Zeelse gehucht Durmen voor een natuurwandeling pur sang mét een twist, want onderweg geniet je van een streepje kunst(geschiedenis). De rivier de Durme staat tijdens je tocht 9 km lang centraal: je wandelt over het jaagpad langs de Durme, en je doorkruist de Durmemeersen, een prachtig natuurgebied met zoetwaterschorren.

Startpunt

Heilig-Hartkerk Durmen

Je start de wandelroute op de parking voor de Heilig-Hartkerk van Durmen. 

Borstbeeld André Bogaert

borstbeeld_André Bogaert_durmeboorden.jpg
schilderij_durmeboorden_2.jpg

Dit borstbeeld is een hulde aan de kunstschilder André Bogaert. Hij werd geboren in 1920 in Durmen, en bleef zijn hele leven sterk verbonden met zijn geboorteplaats. Langs deze wandeling vind je een twintigtal borden met daarop schilderijen van André Bogaert, waarvoor hij geïnspireerd raakte door het landschap dat je hier doorkruist.

Enkele van zijn echte werken hangen in het SMAK in Gent of het Museum voor Moderne Kunst in Brussel.

De Durmemeersen

Durmeboorden wandelroute in Zele
Durmeboorden Zele.jpg

De Durmemeersen strekken zich uit langsheen de oevers van de Durme, op het grondgebied van Zele, Waasmunster en Hamme. De vzw Durme beheert zo’n 40 hectare, en herstelt er beetje bij beetje de natuurrijkdom die door de landbouw lang bedreigd werd.

Dankzij de inzet van vzw Durme omvat het natuurreservaat ondertussen zoetwaterschorren waar sinds enige tijd de zeldzame spindotterbloem opnieuw een vaste stek heeft gevonden. en kan je er verschillende zeldzame rietvogels spotten zoals bijvoorbeeld de blauwborst, de rietzanger en de sprinkhaanzanger. 

Bulbierbroek

De absolute parel van de Durmemeersen is zonder twijfel het Bulbierbroek. Dit natuurgebied maakt deel uit van het Sigmaplan, dat Vlaanderen beter moet beschermen tegen overstromingen van de Schelde en zij-rivieren zoals de Durme. Vroeger trof je hier uitheemse populieren aan: een echte afknapper voor de biodiversiteit. Veel populieren waren bovendien ziek en oud. De bomen werden gekapt en in de plaats kwam grasland, dat veel soortenrijker is. Her en der vind je nu plukken vossenstaart. De pinksterbloem floreert en aan de slootkant groeit echte koekoeksbloem.

De Sint-Jozefkapel

Sint-Jozefkapel in Zele

De barokke Sint-Jozefkapel werd gebouwd in de 18de eeuw. Vier lindebomen markeren de kapel in de vlakke Durmepolders.

Heilig-Hartkerk Durmen