23
mrt
2023

De Provincie Oost-Vlaanderen stelt een nieuw beleidsplan ruimte op. En aangezien iedereen de ruimte gebruikt, is er ook ruimte voor jouw mening! Van 21 april tot en met 19 juli kun je het beleidsplan op verschillende manieren leren kennen en hierbij je stem laten horen. 

Stijgende energie- en grondprijzen, extreme hitte en regen en luchtverontreiniging. Het zijn maar enkele uitdagingen waar we vandaag de dag mee te maken krijgen. Deze uitdagingen kunnen we grotendeels oplossen door onze ruimte beter te gebruiken. Daarom stelt de Provincie Oost-Vlaanderen een beleidsplan op: Maak Ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050. In dat plan staan acties gepland tot het jaar 2035 en een visie tot het jaar 2050. Naast het beleidsplan ruimte is er ook een ontwerp plan-milieueffectrapport (plan-MER) gemaakt. Dit rapport toont de effecten die het beleidsplan ruimte zal hebben op het milieu. 

De Provincie wil zowel de stads- en dorpskernen versterken alsook de groene, open ruimte beschermen. Door wonen, werken en dagelijkse activiteiten te bundelen, wordt er meer ruimte vrijgehouden en worden er comfortabele en vlot bereikbare woon- en werkplekken gecreëerd. 

Publieksmoment 

Op zaterdag 29 april is iedereen tussen 14.00 u. en 18.00 u. doorlopend welkom op het publieksmoment in de Zebrastraat in Gent. De provinciemedewerkers geven je dan met plezier een woordje uitleg. Je kunt het ontwerp-beleidsplan inkijken, panelgesprekken bijwonen en feedback geven. 

Info- en inspraakmomenten 

Ook in Oudenaarde, Sint-Niklaas, Eeklo en Aalst vinden er info- en inspraakmomenten plaats. Je bent van harte welkom op één van deze toelichtingsmomenten met ruimte voor vragen.

 • Oudenaarde: dinsdag 2 mei van 19.00 u. tot 21.00 u. in het erfgoedcentrum Ename.
 • Sint-Niklaas: zaterdag 20 mei van 10.00 u. tot 12.00 u. in het stadhuis.
 • Eeklo: maandag 22 mei van 19.00 u. tot 21.00 u. in de bibliotheek. 
 • Aalst: zaterdag 10 juni van 10.00 u. tot 12.00 u.

Reizende tentoonstelling

Vergeet zeker niet binnen te springen op de interactieve tentoonstelling. Die houdt halt in Gent, Sint-Niklaas en Aalst. In elke stad blijft de tentoonstelling enkele weken staan. Daarnaast zullen er ook een kleinere tentoonstellingen rondreizen. In Hamme kan je deze tijdens de openingsuren bezichtigen. De tentoonstelling zal van 7 juni tot en met 30 juni opgesteld staan in de inkomhal van AC Nieuwstraat.

Raadpleeg de data van alle tentoonstellingen.

Reageren

Iedereen mag van 21 april tot en met 19 juli opmerkingen geven op het ontwerp-beleidsplan. Wil je ook reageren? Stuur je opmerking in via één van de volgende kanalen: 

 • Het webformulier Maak Ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050 op de website van de Provincie. 
 • E-mail naar reactiesbeleidsplan@oost-vlaanderen.be.
 • Post naar het Provinciehuis: 
  Gouvernementstraat 1, 9000 Gent.
 • Een schriftelijke reactie afgeven tegen ontvangstbewijs bij één van de 60 gemeentehuizen in Oost-Vlaanderen.
 • Een schriftelijke reactie afgeven tegen ontvangstbewijs bij het Provinciaal Administratief Centrum: 
  Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent. 

Meer informatie 

Wie op zoek is naar meer informatie, kan het ontwerp-beleidsplan en het bijhorende milieueffectenrapport inkijken: 

 • Digitaal via oost-vlaanderen.be/ruimte2050
 • Vanaf 21 april op papier in het Provinciaal Administratief Centrum in Gent of op het gemeentehuis. 

Surf naar oost-vlaanderen.be/ruimte2050 voor de exacte data en locaties van alle evenementen.

Deel deze pagina