1
mrt
2019

Door de zachte temperaturen is de jaarlijkse amfibieëntrek op gang gekomen. Vele duizenden padden, kikkers en salamanders ontwaken uit hun winterslaap en gaan op weg naar hun voortplantingspoel. Maar dat is niet zonder gevaar: vaak ligt er een straat op hun route en eindigt de tocht daar in een platte dood.

Natuurpunt Waasland Kern Hamme organiseert daarom ook dit jaar samen met het gemeentebestuur paddenoverzetacties. Langs de populaire trekroutes Lange Maat en Meerstraat en langs de Bunt werden schermen geplaatst om te verhinderen dat de amfibieën zomaar kunnen oversteken.

De schermen leiden de amfibieën naar emmers die langs de schermen worden ingegraven. Vrijwilligers kijken de emmers dagelijks na en zetten de gevangen diertjes veilig over. Leerlingen van het lager onderwijs krijgen de mogelijkheid om de paddenoverzetacties ter plaatse te bekijken, met deskundige uitleg van natuurgids François D'Hollander.

Verkeerslichten

Omdat er momenteel veel verkeer is in de Lange Maat en de Meerstraat, omwille van de openbare werken in Grembergen, worden er in de Lange Maat verkeerslichten geplaatst gedurende de paddentrek. Dit om te vermijden dat niet alleen het materiaal van de overzetacties, maar ook voertuigen beschadigd worden.

Deel deze pagina