Met de realisatie van de ondergrondse parking Nieuwstraat werd een eerste stap gezet om het centrum van Hamme zo aangenaam mogelijk te maken. Ondertussen zijn de bouwwerken aan de Creatieve Campus volop gestart, waarin het lokaal bestuur een tweede ondergrondse parking voorziet. Beide parkings hebben als doel het aantal geparkeerde auto’s op straat sterk te verminderen, meer in te zetten op centrumbeleving en bovendien het centrum verkeersveiliger te maken.

In se verandert er niks ten opzicht van de huidige situatie. Wie bovengronds wenst te parkeren zal hiervoor moeten betalen (in de betalende zone) of beperkt worden in parkeertijd (Shop&Go-plaatsen en blauwe zone). Het parkeerbeleid wordt voortaan gehandhaafd door de concessiehouder Indigo Park Belgium.

Betalende zone

Parkeer je je wagen in de betalende zone, dan zal je logischerwijs moeten betalen (max. € 1,00 per uur). Je kan je parkeersessie momenteel enkel betalen aan de nieuwe parkeerautomaten. Maar er komen extra betaalmogelijkheden bij. Zo wordt zeer binnenkort het Belgian Parking Register (BPR) gelanceerd. Hierdoor zal je je parkeersessie ook kunnen betalen per sms of via app met een provider naar keuze: 4411, Yellowbrick, Parkmobile, EasyPark of OPnGO. Zo verlies je geen tijd aan de automaat en betaal je bovendien per minuut.

De betalende zone is geldig van maandag tot en met vrijdag, telkens van 9.00 u. tot 18.00 u. en zaterdag van 9.00 u. tot 17.00 u. (excl. feestdagen en 11 juli). Ook gratis kortparkeren (max. 15 min.) in de betalende zone blijft mogelijk. Hiervoor volg je de instructies op de parkeerautomaat om een gratis ticket te bekomen.

Shop&Go

Moet je nog snel even boodschappen doen in het centrum? Dan kan je je auto voortaan parkeren op één van onze Shop&Go-plaatsen. Op deze parkeerplaatsen kan je 30 min. gratis parkeren (zonder ticket of parkeerschijf). Zo biedt het lokaal bestuur haar inwoners en bezoekers de mogelijkheid om snel en makkelijk hun boodschappen te doen bij de lokale handelaars.

Wie toch langer parkeert, zal een retributiebon ontvangen. De Shop&Go-plaatsen zijn uitgerust met ingebouwde sensoren, die automatisch na 30 minuten een signaal uitsturen naar een parkeerwachter in de buurt. De Shop&Go-plaatsen zijn geldig van maandag tot en met zaterdag, telkens van 9.00 u. tot 18.00 u. (excl. feestdagen en 11 juli).

Blauwe zone

In de blauwe zone dien je te parkeren met je parkeerschijf. Deze zones herken je aan het verkeersbord E9a blauwe zone (met afbeelding parkeerschijf). De blauwe zone is geldig van maandag tot en met zaterdag, telkens van 9.00 u. tot 18.00 u. (excl. feestdagen en 11 juli).

Je parkeerschijf dient het uur van aankomst aan te geven. Deze leg je op een goed zichtbare plaats achter de voorruit van je wagen. Je dient de parkeerplaats uiterlijk te verlaten bij het verstrijken van de toegestane parkeerperiode (max. 2 u.).

Ondergrondse parking

Plan je toch om langer in het centrum van Hamme te vertoeven (bv. voor een lunch, diner of avondje uit)? Dan kan je je auto ook stationeren in de ondergrondse parking Nieuwstraat. Voorlopig rijd je nog vrij in- en uit. Vanaf half april zal de ondergrondse parking worden ingericht door de concessiehouder (o.a. slagbomen, …).

Het lokaal bestuur Hamme is met Indigo Park Belgium overeengekomen dat - zolang de gratis parking Meulenbroek nog niet gerealiseerd is - iedere gebruiker van de ondergrondse parking maximum 10 u. gratis per sessie kan parkeren.

Retributie

Plaats je geen geldig parkeerbewijs, ligt het bewijs niet leesbaar achter de voorruit van jouw wagen of is de toegelaten parkeerduur verstreken? Dan kan je een retributiebon van € 25,00 ontvangen. Je mag mag met deze bon de hele dag parkeren (parkeertijd niet overdraagbaar naar de volgende dag). De retributiebon dient binnen de 5 daaropvolgende kalenderdagen betaald te worden. Dit kan ook online via www.streeteo.com.

Een overzicht van alle parkings in Hamme kan je raadplegen via www.hamme.be/parkings.

Deel deze pagina