Zwaluwen houden ervan om in de nabijheid van mensen te vertoeven. Boerenzwaluwen vliegen graag in en uit onze stallen, huiszwaluwen nestelen onder onze dakgoten en gierzwaluwen zoeken gaatjes op in allerlei (oude) gebouwen. Door onze sloop-, bouw- en verbouwijver lijkt het wel alsof de liefde niet helemaal wederzijds is: poorten van schuren gaan dicht, gevels krijgen een strakke look zonder imperfecties of uitstekende partijen. Weinig mensen weten dat ze met een paar kleine ingrepen hun ‘vrienden aan huis’ kunnen behouden. En in bepaalde gevallen ook op financiële steun kunnen rekenen.

De gemeente voorziet een jaarlijkse subsidie voor bewoonde nesten van huiszwaluwen en boerenzwaluwen. Afhankelijk van het aantal bezette nesten, varieert de toelage van 25 tot 65 euro. Een aanvraag indienen kan van 15 mei tot 1 juli. Als je interesse hebt in een nestgelegenheid voor gierzwaluwen, kan je vrijblijvend advies inwinnen bij Regionaal Landschap Schelde-Durme (info@rlsd.be of tel. 052 33 89 10). Bij positief advies verleent de gemeente je een eenmalige toelage van 50 euro per nestplaats (max. 250 euro). De aanvraagformulieren vind je bij de gerelateerde pagina's (rechts).

Op de website van Regionaal Landschap Schelde-Durme, kom je te weten hoe je zwaluwen kan helpen. Bijvoorbeeld door bij de timing van renovaties rekening te houden met het broedseizoen, door kunstnesten op te hangen of een modderpoeltje te voorzien zodat zwaluwen gemakkelijk hun ‘bouwmateriaal’ (modder) vinden.

Deel deze pagina