Een oplaadpunt is een plaats waar je een budgetmeterkaart voor elektriciteit of gas kan opladen. Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij je op voorhand betaalt voor de elektriciteit of het aardgas dat je verbruikt. Er zijn aparte budgetmeters voor elektriciteit en voor gas.

Procedure 

Als jouw leverancier het contract opzegt en je na 2 maanden geen nieuwe leverancier hebt, wordt jouw netbeheerder jouw leverancier. Je krijgt dan de kans om jouw schulden af te betalen via een afbetalingsplan met Team leven en welzijn, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder.

Als je de rekeningen ook bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal jouw netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen. Je mag de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren.

Werking van een budgetmeter

Op het moment dat de budgetmeter geplaatst wordt, krijg je een budgetmeterkaart, een handleiding en een lijst met de dichtstbijzijnde oplaadpunten. Als je zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijg je voor elk een aparte kaart.

Je moet dan eerst de budgetermeterkaart voor een bepaald bedrag opladen. In elke gemeente is er minstens één plaats waar de budgetmeterkaart kan opgeladen worden, meestal bij Team leven en welzijn. Betalen kan in het oplaadpunt zelf via bancontact. 

Wil je bij Team leven en welzijn cash betalen, dan moet je eerst in het postkantoor het geld op de rekening van de netbeheerder storten. Je krijgt dan een stortingbewijs mee. Met dit stortingbewijs kan je dan naar Team leven en welzijn gaan en wordt het bedrag op de kaart(en) opgeladen.

Wanneer je thuis de kaart in de budgetmeter plaatst, kan je zolang elektriciteit of gas gebruiken tot het bedrag op jouw kaart opgebruikt is.

Heb je in de winterperiode geen geld om de kaart op te laden, dan heb je voor aardgas mogelijk recht op een minimale levering. De budgetmeter voor elektriciteit voorziet altijd een minimale levering aan elektriciteit.

Bedrag  

De plaatsing van de budgetmeter is gratis. Er worden voor de plaatsing zelf geen extra kosten aangerekend. Je betaalt enkel voor jouw verbruik:

  • de sociale maximumprijs als je daar recht op hebt
  • in de andere gevallen: een vastgelegde prijs (het gemiddelde van de prijzen van de commerciële leveranciers)

Deel deze pagina