Bij de organisatie van een evenement waar muziek wordt gespeeld kan het verplicht zijn vergoedingen te betalen in verband met de auteursrechten van deze muziek.

SABAM

SABAM is de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers. Ze int de verplichte vergoeding voor publiek uitvoeringsrecht bij gebruik van of laten horen of zien van werken van muzikanten, schrijvers, filmmakers, ... De vergoeding gaat naar de auteur of componist van de tekst of muziek.

Ook als het gaat om een privéfuif en/of als je geen inkom vraagt, moet je aan SABAM betalen. Alleen voor ‘kosteloze mededelingen in familiekring’ moet je geen toestemming aanvragen en ben je ook geen rechten verschuldigd.

Je betaalt een forfait volgens een bepaald tarief. Hoeveel je precies betaalt, wordt bepaald in functie van de grootte van de zaal, de prijs van de meest gevraagde consumptie, de gevraagde inkomprijzen, ...

De billijke vergoeding

De billijke vergoeding is een compensatie voor uitvoerders en producenten. De billijke vergoeding wordt gevraagd wanneer je muziek of teksten in het openbaar gebruikt waarvan anderen de auteur of componist zijn. Bijvoorbeeld bij het spelen van opgenomen muziek op een openbare fuif of op de achtergrond in een café, restaurant, kapperszaak, fitness, wachtruimte van een arts, ...

Het gaat telkens om 'opgenomen' muziek (bv. radio, cd, mp3). Voor live muziek moet je geen billijke vergoeding betalen.

Deel deze pagina