DE BIJ

Bijen zijn beschermde dieren. In Vlaanderen komen er meer dan 300 soorten wilde bijen voor. Bijen zijn de belangrijkste bestuivers bij ons: zij zorgen voor de bestuiving van 80 procent van onze wilde gewassen en 60 procent van onze voedselgewassen. Het is dus heel belangrijk dat we de bijen beschermen. Een bij kan slechts éénmaal steken en doet dit enkel uit verdediging. Wanneer een kolonie honingbijen te groot wordt, gaat een gedeelte ervan uitzwermen. Ze vormen dan een grote tros die door een imker kan meegenomen worden.

VERDELGING: NOOIT! Contacteer één van onze lokale imkers:

  • Erik De Clercq, tel. 052 47 02 44
  • Ludwig Van Ekert, tel. 0495 44 41 54 en 0485 50 59 15
  • Michel Vereecken, tel. 052 47 21 70
  • Tijs De Clercq, tel. 0476 32 95 72
  • Werner de Ferrerre, tel. 052 47 29 08

DE WESP

Wespen zijn felgeel met zwarte ringen en zijn nagenoeg onbehaard. Een wespennest ziet er uit als een papieren bal, die slechts één seizoen gebruikt wordt. Wespen zijn agressiever dan bijen en kunnen spontaan meermaals steken. Wespen zijn evenwel ook erg nuttig: ze jagen op muggen, vliegen, bladluizen en leveren ook hun bijdrage bij de bestuiving van planten. Heb je er dus geen last van, laat ze dan leven.

VERDELGING: indien echt nodig kan je de brandweer vragen het nest te verdelgen.

Vul je gegevens in via het e-formulier op de website van Brandweerzone Oost. Houd er rekening mee dat de brandweer vraagt u om enkel de hinderlijke of gevaarlijke wespennesten te melden en dat het verdelgen van wespennesten een betalende interventie is.

vergelijking bij, wesp, hoornaars
Foto: (c) Vespawatch

DE EUROPESE HOORNAAR

De Europese hoornaar is ongeveer drie centimeter groot en kan je dus best omschrijven als een ‘heel grote wesp’. Hij heeft de kleuren van de Belgische vlag: rood aan poten, kop en borststuk en een geel met zwart achterlijf. Ondanks zijn imposante verschijning is er geen reden tot paniek: hoornaars worden niet aangetrokken door zoetigheid en vangen voornamelijk vliegen en andere wespen. Ze zijn van nature niet geïnteresseerd in mensen en worden enkel agressief wanneer hun nest wordt belaagd.

VERDELGING: zoals bij wespen: indien echt nodig kan je de brandweer vragen het nest te verdelgen.

Vul je gegevens in via het e-formulier op de website van Brandweerzone Oost. Houd er rekening mee dat de brandweer vraagt u om enkel de hinderlijke of gevaarlijke wespennesten te melden en dat het verdelgen van wespennesten een betalende interventie is.

DE AZIATISCHE HOORNAAR

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sinds mei 2017 in Vlaanderen voorkomt. Hij is iets kleiner dan de Europese hoornaar en is goed te herkennen aan zijn volledig zwarte borststuk. De Aziatische hoornaar is een jager, met een sterke voorkeur voor honingbijen. In een zeer korte tijd kunnen ze een hele bijenkolonie uitmoorden. De Aziatische hoornaar staat op de Europese Unielijst van exoten. Dit houdt in dat de provincies verplicht zijn om de wesp te bestrijden wanneer deze wordt aangetroffen.

VERDELGING: ALTIJD!

In Oost-Vlaanderen hebben we volgende afspraken over de verdelging van nesten van Aziatische hoornaars.

  • De brandweer mag nesten van Aziatische hoornaars verdelgen die in de buurt hangen van mensen en hinder veroorzaken. Een burger kan zo'n nest melden via het e-loket van Brandweerzone Oost.
  • Niet hinderlijke primaire nesten (klein) en secundaire nesten (groot) van Aziatische hoornaars moeten gemeld worden via de website Vespa-Watch. De Provincie Oost-Vlaanderen subsidieert de verdelging van deze nesten vanaf 17 augustus tot 15 november. Het staat elke burger ook vrij om een professionele verdelger in te schakelen: Lijst bestrijders - Vespa-Watch.

Deel deze pagina