Speelstraat aanvragen  >

Een speelstraat is de max! In zo'n speelstraat kunnen kinderen maar ook volwassenen zich volledig uitleven tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Omdat er in de straat tijdens de speelstraaturen een doorrijverbod geldt, kan er heerlijk gespeeld, gesport, gebabbeld, ... worden. Bovendien moeten de bewoners van de straat, garagehouders en fietsers er stapvoets en zeer voorzichtig rijden. Je wil niet plots in een oorlog tussen cowboys en indianen terechtkomen!

Wanneer kan ik een speelstraat aanvragen?

Je kan tot en met 30 april een speelstraat voor de maanden juli en/of augustus aanvragen.

Voorwaarden

Jouw straat kan een speelstraat worden als die voldoet aan volgende criteria:

  • In de straat geldt in normale omstandigheden een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur;
  • De straat heeft voornamelijk een woonfunctie;
  • De speelstraat moet een gemeenteweg zijn, dus gewestwegen komen niet in aanmerking;
  • Straten met publieke parkings en/of handelszaken komen niet in aanmerking, tenzij er een schriftelijk akkoord is met de betreffende handelaar.
  • De straat kent geen belangrijk doorgaand (fiets- of auto)verkeer en mag niet bediend worden door een geregelde dienst voor gemeenschappelijk vervoer.
  • De omringende straten blijven bereikbaar bij het afsluiten van de speelstraat;
  • Minstens 2 speelstraatverantwoordelijken stellen zich verantwoordelijk voor de speelstraat;
  • Minstens 50% van de bewoners gaat akkoord met de inrichting van de speelstraat;
  • Er mogen geen wegenwerken gepland zijn tijdens de aangevraagde periode.

Procedure

In elke speelstraat worden minimum 2 speelstraatverantwoordelijken aangeduid die verantwoordelijk zijn voor de speelstraat. Ze staan in voor de aanvraag van de speelstraat, het contact met de buren, de verantwoordelijkheden tijdens de dag(en) zelf en de evaluatie achteraf. Een speelstraat kan maximum voor 5 opeenvolgende werkdagen doorheen de zomervakantie ingericht worden (1 speelstraat per werkweek op het grondgebied Hamme).
De speelstraten lopen van 10.00 uur tot 17.00 uur.

  1. Aanvraag speelstraat door een speelstraatverantwoordelijke via het online aanvraagformulier vóór 30 april van het betrokken kalenderjaar.
  2. Vraag hier een speelstraat aan (link actief tot en met 30 april)
  3. Onderzoek door gemeentelijke diensten.
  4. Bij goedkeuring van de aanvraag  door college van burgemeester en schepenen volgt een bewonersenquête: 50% van bewoners moet akkoord gaan met het organiseren van de speelstraat.
  5. De meters en/of peters brengen de straat/buurt op de hoogte van de speelstraat en nodigen alle kinderen uit om mee te spelen!

Wat biedt het lokaal bestuur aan?

  • Logistieke en materiële ondersteuning.
  • Ondersteuning betreffende de communicatie van het project (voorzien van de bewonersenquête, flyer, poster, …).
  • De verzekering ‘burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen’ voor de speelstraatverantwoordelijken. De andere bewoners blijven aansprakelijk voor eventuele toegebrachte schade door henzelf of hun kinderen.
  • Indien nodig wordt ter verduidelijking een coördinatievergadering belegd met de betrokken diensten.

Wat is de taak van de speelstraatverantwoordelijken?

  • Aanvragen van speelstraat.
  • Afnemen van bewonersenquête en verzamelen van de antwoorden.
  • De omwonenden vooraf informeren door de informatieflyer ‘speelstraten’ in de brievenbussen te bezorgen. De informatieflyer kan na aanmaak bij Team Jeugd opgehaald worden.
  • Instaan voor de voorbereiding van de speelstraat.
  • Plaatsen van de verkeershekkens ten vroegste om 10.00 uur en het weghalen ervan ten laatste om 17.00 uur.
  • Toezicht houden op de speelstraat, op het respecteren van de ‘speeltijd’ en de goede werking van de speelstraat.
  • Melden van eventuele problemen of onregelmatigheden aan Team Jeugd.
  • Evalueren van de speelstraat.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of en wanneer er een speelstraat in mijn straat wordt georganiseerd?

Iedereen die in een speelstraat woont, krijgt de kans om al dan niet akkoord te gaan met de organisatie. Als minstens 50% akkoord gaat, dan krijg je een bewonersbrief. Op deze brief staat uitgelegd tijdens welke periode je straat een speelstraat is, welke richtlijnen je moet weten en hoe je in contact kunt komen met de speelstraatverantwoordelijken van je straat.

Mag ik mijn auto parkeren in de speelstraat?

Ben je bewoner of garagehouder in de speelstraat? Dan mag je de speelstraat inrijden – wel heel traag voor de spelende kinderen – om te parkeren. In de speelstraat geldt verder geen parkeerverbod, maar wel een doorrijverbod. Stond je auto dus als geparkeerd in de straat voor de start van de speelstraat, dan kan je daar blijven staan. Uiteraard is het wel erg fijn om je auto ergens anders te parkeren, dan is er meer plaats voor de spelende kinderen.

kan ik nog met de auto tot aan mijn deur rijden, bijvoorbeeld voor boodschappen?

Geen enkel probleem! Rij wel traag, want er zijn spelende kinderen op straat.

Kan ik als buurtbewoner door een speelstraat rijden met de auto?

Tijdens een speelstraat geldt er een doorrijverbod. Dat wil zeggen dat je niet door de speelstraat mag rijden. Woon je in de straat en wil je in je straat parkeren? Dan kan dat wel.

Wat met schade aan mijn auto of voorgevel door spelende kinderen?

Als er schade als je eigendom (auto, voorgeven, …) is door spelende kinderen, spreek je de verantwoordelijke van het kind aan (de ouder, voogd, ...). Voor dergelijke schade richt je je tot de (familiale) verzekering.

Ik laat werken uitvoeren aan mijn woning. Mogen zij tot aan mijn deur rijden?

Hou bij het plannen van de werken zoveel mogelijk rekening met de spelende kinderen. Laat de werkmannen bijvoorbeeld voor 10.00 uur komen – voor de start van de speelstraat of buiten de speelstraatmomenten. Kan het echt niet anders? Maak dan afspraken met de speelstraatverantwoordelijken van je straat.

Kan ik mijn pakjes nog laten leveren bij mij thuis?

Om het spelgehalte zo hoog mogelijk te houden, vragen we om een ander systeem te bedenken voor het ontvangen van pakjes tijdens de speelstraaturen. Zo kan je met de speelstraatverantwoordelijken afspreken als je een pakje verwacht, misschien kunnen zij het voor jou in ontvangst nemen aan het speelstraathek? Of de kinderen van de straat kunnen een ”winkeltje” openen dat als ophaalpunt voor je pakje kan dienen. Zoals altijd: het loont om even met de speelstraatverantwoordelijken uit de straat te praten!

Deel deze pagina