Wijkwerken vervangt het vroegere PWA-systeem. Via dit systeem kunnen werkzoekenden en leefloongerechtigden enkele uren per week klusjes uitvoeren. Dit kan bij iemand thuis zijn maar ook in een school, gemeente, OCMW, vzw, niet-commerciële vereniging of land- en tuinbouwbedrijf.

Een wijkwerker mag maximaal 60 uur per maand en 630 uur per jaar klusjes doen, en dit gedurende maximum 12 maand. Voor wie reeds actief was als PWA-er, geldt de beperking van 12 maand niet.

Wie is de organisator?

Vanaf 1 januari 2018 neemt de Interlokale Vereniging Sociale Economie Scheldeland de rol op van organisator Wijkwerken voor de gemeenten Berlare, Buggenhout, Laarne, Lebbeke, Hamme, Wetteren, Wichelen, Zele en de stad Dendermonde.

Voor de organisatie van het Wijkwerken is er een nauwe samenwerking met de VDAB, onder andere door het ter beschikking stellen van wijkwerkbemiddelaars tijdens lokale zitdagen.

Hoe inschrijven als gebruiker?

Wens je gebruik te maken van het Wijkwerken? Dit kan als je een privépersoon, lokaal bestuur, onderwijinstelling, land-en tuinbouwbedrijf, vzw of commerciële vereniging bent.

Een eerste stap is je inschrijven als gebruiker van Wijkwerken. Inschrijven kan via deze link en kost je jaarlijks € 7,50. Vervolgens dien je cheques aan te kopen om de wijkwerker te vergoeden. De kostprijs per cheque bedraagt € 7,45.

De activiteiten die kunnen gebeuren via het wijkwerken zijn beperkt. Een overzicht van de activiteiten die mogen uitgevoerd worden kan je hier terugvinden.

Meer informatie als gebruiker kan je terugvinden op de website van VDAB.

Hoe inschrijven als wijkwerker?

Wens je zelf aan de slag te gaan als wijkwerker? Dit kan enkel als je bent ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB of je een leefloongerechtigde bent. Je kan via het wijkwerken jezelf voorbereiden op een job in het gewone arbeidscircuit door je vaardigheden bij te schaven.

Ben je werkzoekende? Neem dan contact op met het VDAB-kantoor in jouw beurt.
Ben je leefloongerechtigde? Neem dan contact op met het OCMW dat jouw leefloon uitbetaalt.

Meer informatie als wijkwerker kan je terugvinden op de website van VDAB.

Deel deze pagina