Lokaal bestuur Hamme streeft er naar om het openbaar domein heel het jaar door proper te houden. We kunnen dit evenwel niet alleen. In onze gemeente zijn heel wat vrijwilligers aan de slag met het opruimen van zwerfvuil. We noemen deze vrijwilligers Mooimakers. Onze vrijwilligerswerking bestaat al langer en we waarderen hun inzet enorm. We proberen onze Mooimakers dan ook optimaal te ondersteunen door hen gratis te voorzien van  opruimmateriaal zoals handschoenen, veiligheidshesjes, grijpers, zakken,… 

Iedere Hammenaar die zich engageert om zwerfvuil te ruimen, kan zich via de bovenstaande groene knop registreren. Hierdoor is men officieel erkend als Hams Mooimaker, is men tijdens het opruimen verzekerd en wordt men op de hoogte gehouden van nieuwtjes en activiteiten.

Het ruimen gebeurt op vrijwillige basis. De locatie en frequentie van opruimen bepaalt de Mooimaker volledig zelf. 

De gemeente stelt alle benodigde opruimmateriaal ter beschikking en zorgt voor de ophaling en afvoer van het verzamelde afval. 

We werken al een hele poos met de app Mijnmooiestraat. Met de app kan je snel en eenvoudig je opruimsessie registreren, een sluikstort melden of vragen om je afvalzakken met verzameld zwerfvuil te komen ophalen. We streven er naar om alle meldingen zo snel mogelijk af te handelen.

Voorwaarden

Alle voorwaarden worden beschreven in het subsidiereglement.

Bedrag

  • € 30,00 aan kadobonnen van Ondernemend Hamme voor drie individuele opruimingen per schooljaar (of bonnen ter waarde van € 20,00 als er slechts twee keer opgeruimd werd)
  • € 30,00 aan kadobonnen van Ondernemend Hamme voor een glasbolmeter- of peter
  • € 50,00 per opgeruimde kilometer, maximaal € 500, voor scholen en verenigingen (of 67 % van het bedrag als er slechts twee keer per schooljaar opgeruimd werd)

Regelgeving

  • Gemeentelijk subsidiereglement m.b.t. het opruimen van zwerfvuil door verenigingen en scholen, gemeenteraad van 29 maart 2017, gewijzigd op 28 februari 2018.
  • Gemeentelijk subsidiereglement m.b.t. het opruimen van zwerfvuil door individuen, gemeenteraad van 29 maart 2017, gewijzigd op 28 februari 2018.

Deel deze pagina