Sigmagebieden

Het Sigmaplan maakt de regio rondom de Schelde en haar zijrivieren veiliger en natuurlijker. De getijden van de Noordzee reiken tot diep in het binnenland. Hierdoor kunnen extreme weersomstandigheden zoals stormtij en zware regenval leiden tot gevaarlijk hoge waterstanden en zelfs overstromingen.

Wat doet het Sigmaplan?

Het Sigmaplan geeft rivieren meer ruimte om te stromen en vermindert zo het risico op overstromingen. Tegelijkertijd draagt het bij aan natuurdoelstellingen. Drie projectgebieden van het Sigmaplan liggen (deels) in Hamme.

Ontdek meer over het Sigmaplan.

Durmevallei 

De Durme was vroeger een lange rivier die begon in West-Vlaanderen en uitmondde in de Schelde bij Hamme. Door de jaren heen is de rivier veranderd en is veel van de oorspronkelijke natuur verdwenen. Nu staat alleen het mondingsdeel van de rivier nog onder invloed van eb en vloed. Het Sigmaplan zorgt ervoor dat dit deel veiliger wordt en probeert de natuurwaarde terug te brengen.

Wat gebeurt er in de Durmevallei?

In de Durmevallei, een gebied van 205 hectare dat zich uitstrekt over Hamme, Temse, Waasmunster, Zele en Lokeren, wordt ruimte gemaakt voor wateropslag. De natuur in de vallei wordt hersteld en natte graslanden komen terug. De Koolputtensite kreeg een opknapbeurt en werd omgevormd tot een plek voor toeristen en recreatie. Het fungeert nu als de toegangspoort tot de Durmevallei.

Deelprojecten van het Durmevallei

  • Weijmeerbroek (57 hectare) in Waasmunster
  • Potpolder IV (101 hectare) in Waasmunster
  • Hagemeersen (12 hectare) in Lokeren
  • Klein Broek (54 hectare) in Temse
  • Groot Broek (82 hectare) in Waasmunster
  • De Bunt (83 hectare) in Hamme
  • Bulbierbroek (25 hectare) in Hamme 

Lees meer over het project Durmevallei.

Kaart van de Durmevallei met wetland- en ontpolderingslocaties.Sigmaplan

Lippenbroek 

Het Lippenbroek is een natuurgebied van 10 hectare langs de Schelde in Hamme en bestaat sinds 2006. Dit gebied is een belangrijk onderdeel van het Sigmaplan, dat waterveiligheid combineert met natuurherstel. Dagelijks stroomt er een kleine hoeveelheid Scheldewater in en uit via een speciaal sluizensysteem. Hierdoor ontstaat een natuurlijke beweging van eb en vloed, die helpt bij het vormen van slikken en schorren. Deze versterken het ecosysteem en werken als natuurlijke waterzuiveraars.

Onderzoek en toegankelijkheid

Wetenschappers gebruiken het Lippenbroek als onderzoeksgebied om meer te leren over getijdennatuur. De kennis die hier wordt opgedaan, wordt gebruikt voor andere getijdenprojecten. Omdat het gebied voor onderzoek wordt gebruikt, is het niet toegankelijk. Vanaf de dijk kun je het echter goed zien. De dijk maakt deel uit van een wandel- en fietspad en is makkelijk toegankelijk voor iedereen, ook met rolstoelen en kinderwagens. Het is een plek waar natuur en innovatie samenkomen!

Lees meer over het project Lippenbroek.

Kaart van Lippenbroek met de Schelde en Hamme aangegeven.Sigmaplan

Wal-Zwijn

Langs de Schelde in Hamme ligt het projectgebied Wal-Zwijn. Dit gebied wordt deels ingericht als gecontroleerd overstromingsgebied en deels ontpolderd. In het deelgebied Groot Schoor zorgt ontpoldering ervoor dat zeldzame getijdennatuur kan ontstaan. Slikken en schorren ontwikkelen zich in de gebieden Grote Wal, Kleine Wal en Zwijn. Bij extreem hoge waterstanden vangt Wal-Zwijn eerst het overtollige water op, waarna Vlassenbroek als extra buffer dient. Om omliggende dorpen, akkers en graslanden te beschermen, is een ringdijk aangelegd. Deze maatregelen verminderen de kans op overstromingen en geven de Schelde meer ruimte om te stromen.

Groot Schoor en getijdennatuur

In Groot Schoor speelt het ritme van eb en vloed een belangrijke rol. Twee keer per dag stroomt Scheldewater via in- en uitwateringssluizen het gebied in en uit. Dit creƫert een dynamisch landschap van slikken en schorren. Deze gebieden vormen niet alleen belangrijke natuurgebieden, maar dragen ook bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Voor bewoners en bezoekers biedt de nieuwe dijk rondom het gebied een prachtig uitzicht over het veranderende Scheldelandschap. Het is een plek om tot rust te komen. De veerboot in Moerzeke-Mariekerke en Sint-Amands-Moerzeke brengt wandelaars en fietsers snel van bewoonde gebieden naar het overstromingsgebied.

Deelprojecten van het Wal-Zwijn

  • Grote Wal, Kleine Wal, Zwijn (140 hectare) in Hamme
  • Groot Schoor (25 hectare) in Hamme

Lees meer over het project Wal-Zwijn.

Kaart van het Wal-Zwijn gebied met wandel- en fietspaden.Sigmaplan

  • Een luchtfoto van een droog rivierbed met een waterinlaat en omliggende natuur. (vergroot foto)
  • Luchtfoto van een rivier omringd door groene natuur en paden. (vergroot foto)
Naar top